home
biografie
media
contact

Peter Schlamilch

Peter Schlamilch (1966) behaalde de einddiploma's solozang aan het Utrechts Conservatorium, bij Udo Reinemann, en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, bij Ed Spanjaard en Jac. van Steen.

Al tijdens zijn studie leidde hij als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap Opera Mozart, onder andere in Mozarts Entführung aus dem Serail en Le nozze di Figaro.

Voorts was hij enkele jaren werkzaam als assistent van Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker waar hij, in zowel Berlijn als Salzburg, vele concerten TV- en Cd-opnames assisteerde en voorbereidde (o.a. Salzburger Festspiele en Maggio musicale Firenze: Richard Strauss Elektra).

Daarnaast dirigeerde hij verschillende operettevoorstellingen, waaronder Johann Strauss Fledermaus en Zigeunerbaron, Kalman Zirkusprinzessin en Suppé Boccaccio.

Daarna werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster (D), waar hij naast Janacek Aus einem Totenhaus, Mozart Le nozze di Figaro, Puccini Tosca en Verdi La forza del destino vele concerten dirigeerde.

Peter Schlamilch is momenteel de vaste dirigent van een aantal koren, waaronder het Operakoor Dordrecht, met regelmatige operaconcerten in schouwburg De Kunstmin, Sursum Corda te Bunschoten en, last but not least, het Volendams Operakoor, waar, naast talloze incidentele concerten, jaarlijks een groot concert met orkest op het programma staat:

1999: Mascagni Cavalleria Rusticana; Verdi La traviata
2000: Verdi Ernani en Macbeth
2001: Verdi Aida en La forza del destino
2002: o.a.
Verdi Nabucco, Don Carlo, Simon Boccanegra, Massenet Werther, Bizet Carmen
2003: Wagner Der fliegende Holländer, Puccini Tosca, Puccini Turandot
2004: Bellini Il Pirata; Rossini Mosè in Egitto; Donizetti Lucia di Lammermoor; Gounod Romeo et Juliette; Berlioz Les Troyens
2005: Verdi Nabucco en Macbeth
2006: Verdi Aida; Inno delle nazione
2007: Bizet Carmen; Gounod Roméo et Juliette; Massenet Werher; Gounod Faust
2008: Mascagni Cavalleria Rusticana; Verdi Otello; Puccini Le Villi
2009: Donizetti L'Elisir d‘amore; Verdi Attila
2010: Verdi I due Foscari en Simon Boccanegra; Mascagni Cavalleria rusticana

In de zomer van 2000 verleende hij met het mannenkoor Bravi Bravi medewerking aan het Internationale Belcantofestival te Dordrecht, zowel met concerten als in Donizetti Viva la mamma. Dit resulteerde in een Met het Westlandkoor Concordia leidde hij eind november 2002 een H. Mis in de Notre-Dame (Parijs), in 2009 met het Volendams Operakoor een H. Mis in de St. Pieter te Rome, tijdens de Hemelvaartsviering.

In 2005 en 2010 dirigeerde hij, in aanwezigheid van het gemeentebestuur van Dordrecht, tijdens de officiële 4 mei-herdenking het Requiem van Fauré, en in 2011 dirigeerde hij de Operanacht Waterland, gepresenteerd door Katja Schuurman.

uitnodiging voor een groot Verdiconcert met twee koren en orkest in het kader van het Internationaal Belcantofestival (september 2001).

In augustus 2002 verleende Peter Schlamilch met het VOK medewerking aan het Prinsengrachtconcert 2002, rechtstreeks op de tv te volgen, met de beroemde tenor Juan Diego Flórez.

Eind 2002 dirigeerde hij Verdi-koren tijdens een speciale uitzending van het TV-programma Una voce particulare met het Volendams Operakoor, vanuit het gebouw van de Tweede Kamer.

 

Naast het dirigeren van koren en orkesten houdt Peter zich ook bezig met het verhuren van bladmuziek en heeft hij een passie voor Toscane, waar hij, als hobby, vakantievilla's verhuurt.

Een uitgebreid cv, alsmede recensies, repertoireoverzichten etc. kunt u via e-mail bij mij aanvragen.

 

Volendams Operakoor

Operakoor Dordrecht

Sursum Corda

Operanacht Waterland